muciņpirts, pirts rituāli, pirts pie Daugavas

Pirts rituāls “Pie Daugavas”

Nāk rudens, vasarīgo svelmi nomaina dzestri vakari un kaut arī pa dienu vēl ir silts, vakaros jau gribās izkarsēties pirtiņā. Sevišķi patīkami ir atpūsties pirtiņā pēc svaigā gaisā pavadītas dienas - sportojot vai sēņojot.

Pirtiņa. pirts rituāli, muciņpirts, kempings pie daugavas

Kempings Ceriņi Pie Daugavas piedāvā ar malku kurināmu muciņpirti Daugavas krastā. Mūsu pirts ir mitra, ar iebūvētu ūdens trumuli un akmens krāvumu, kur uzmest garu. Pirtiņas cena 40 eiro par 2 stundām ar slotiņām, tējas krūzi un ēteriskajām eļļām pirts aromātam.

Pirtiņas starplaikos piedāvājam zāļu tēju no keramiķa Juris Tumulkans māla traukiem.

pirts rituāls, kempings pie Daugavas

Arī slotiņas ir mūsu pašu sarūpētas no apkārtējām pļavām, rokas stiepiena attālumā (izņemot eikaliptu slotiņu). Divas slotiņas ir iekļautas cenā - izvēlies sev tīkamāko: bērza slotiņa, vībotņu, eikalipta, biškrēsliņu. Papildus slotiņas vai berzīši maksā 2 eiro. Slotiņas ir limitētā daudzumā. 

Vai esi dzirdējis par aspirīnu kārklu mizu berzīšos?

Īpaši nozīmīgi ir kārklu mizā atrodamie salicilāti, no kuriem iegūst aspirīnu. Mizā šī viela ir saistīta dažādos savienojumos. Nonākot organismā vai kādu laiku atrodoties karstā ūdenī, tie sadalās un aspirīnu atbrīvo. Tas ir brīnišķīgs risinājums ļaudīm, kuriem aspirīns noderētu dažādu iekaisumu vai asins recēšanas problēmu novēršanai, bet tā iekšķīga lietošana ir apgrūtināta kuņģa čūlas vai divpadsmitpirkstu zarnas iekaisuma dēļ – uzreiz pēc norīšanas acetilsalicilskābe izraisa gļotādas kairinājumu.
Kamēr aspirīns atrodas savienojumos, tas pat vārīgam kuņģim neko sliktu izdarīt nevar. Pat otrādi – miecvielas palīdz iekaisumus mazināt, jo pārklāj to ar plēvīti. Gremošanas skābju atbrīvotais aspirīns vainu vairs netraumē – nokļuvis asinsritē, var apliecināt savu dziedniecisko iedarbību.

Noplēšot kārkla mizas strēmeles un sasienot tās saišķī, pirtī ar to var izmasēt sāpošās vietas – muguru, sprandu, kājas.

kārklu miza, pirts rituāls, muciņpirts, pirts

Kārklu mizu vīšķus izmanto kā dabīgo antibiotiku

Vannas ar kārkla mizas novārījumu iesaka vēnu varikozes gadījumā, pret locītavu sāpēm un pēdu svīšanu. Šis novārījums palīdz novērst blaugznas un matu izkrišanu, ja to lieto matu skalošanai pēc mazgāšanas. Lieto arī kā dabīgo sūkli mazgājoties vannā vai dušā, pirms lietošanas izmērcēt siltā ūdenī.

Kārklu terapiju nevajadzētu nobeigumā sabojāt ar ķīmisku dušas želeju.

Dabiskais aspirīns aug krūmos! Grēks neizmantot.

Pirts rituāls


Par vislabāko pirtošanās secību tika atzīts:
🍃 slotiņas - no pēdām uz augšu, bērza, vībotnes vai eikaliptu, lai pamodinātu ķermeni
💦 pelde Daugavā
🍃 aspirīna trieciendeva norīvējoties ar kārkla mizu saišķīti
💦 pelde Daugavā
🌼 pirts medus ierīvēts ar biškrēsliņu berzīti
💦 pelde Daugavā
🍃 pagulēt siltumiņā un paelpot pelašķi
💫 vērot krītošas zvaigznes, kamēr visas vēlēšanās ir izsmeltas 🤗

Abrauc un pamēģini.

 

Back to blog